Blog

Blogs

5 Brainstormsessie tips: van creatieve brainstormmethodes tot de perfecte brainstormlocatie

Heb jij binnenkort een creatieve brainstorm gepland? Dan kun je vast wel wat brainstormsesie tips gebruiken. Die delen we graag! Van creatieve brainstormmethodes tot de perfecte brainstormlocatie. Jawel, mét hapjes uiteraard. Dankzij deze 5 brainstormsessie tips vliegen de originele ideeën je om de oren! 

Tip 1. Start de brainstormsessie met een warming-up

Iedereen die topsport bedrijft, start met een goede warming-up. Gezien een middagje intensief werken aan de allerbeste ideeën vergelijkbaar is met topsport, kan een brainstorm warming-up dus niet ontbreken. Dit fungeert als een soort ice-breaker, zodat iedereen vol energie aan de slag gaat op de brainstormlocatie (én niet meer bang is om alle gekke brainwaves op tafel te gooien; dat zijn immers vaak de beste.) 

En oja, vermijd hierbij de ongemakkelijke fysieke oefeningen die je soms als aanrader op LinkedIn tegenkomt. Vraag je vooral even af waar jij je prettig bij zou voelen in een (soms onbekende) groep en wat jou op weg zou helpen. Een ontspannen sfeer is het doel. 

Bar Beton Brainstormlocatie voor creatieve barinstormsessie

Tip 2. Brainstormlocatie met hapjes, ontbijt, lunch of diner

Brainstormen op een lege maag? No way! Dat werkt in niemands voordeel. Kies daarom een vergaderlocatie waar een restaurant bij zit. Catering regelen is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar tussendoor een uitstapje naar het bijbehorende restaurant zorgt weer voor wat nieuwe energie in het proces. Bovendien ben je razendsnel weer terug in je eigen vergaderzaal. De vestigingen van Bar Beton zijn hier volledig op ingericht. Bij de Rijnsweerd-locatie én in de locatie op Centraal Station vind je stijlvolle restaurants. 

Brainstormlocatie met restaurant

Tip 3. Creatieve brainstormtechnieken

Welke brainstormmethode pas jij toe? Online zijn er eindeloos veel brainstormsessie tips en brainstormtechnieken te vinden. Meestal komt het erop neer dat je start met zoveel mogelijk ideeën verzamelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met een thinkcloud of met een timer voor een x aantal ideeën. Vervolgens haal je hier de pareltjes uit. Bijvoorbeeld door iedereen te laten stemmen op het beste idee, door verschillende ideeën willekeurig te combineren of door ze in te delen in een schema op basis van hoe realistisch en hoe origineel het idee is.

Heb je het beste idee gekozen? Breng het dan tot leven door het bijvoorbeeld in een elevator pitch aan elkaar te vertellen, door de kern uit te schrijven op een flip-over of door de te volgen werkwijze uit te tekenen in een storyboard. Kortom: stel je eigen creatieve brainstormtechnieken samen! En zorg ervoor dat de benodigde items op je brainstormlocatie aanwezig zijn. 

Brainstormtechnieken met flip-over

Tip 4. Energizer tussendoor! 

Zo de eerste twee uren zitten erop. Pauze zou wel lekker zijn. Maar er is nog iets beters dan een pauze: namelijk een brainstorm energizer! De oefeningen die je bij een warming-up kunt toepassen, zijn ook hiervoor geschikt. Denk bijvoorbeeld over het maken van een tekening, het vertellen van een verhaal of het vrij associëren over een onderwerp. Omschrijf je lievelingseten zonder het letterlijk te benoemen, vertel je ruigste vakantieverhaal of teken het eerste dat je zag toen je vanmorgen opstond. Denk in ieder geval na over wat geschikt is voor de groep waarin je je bevindt. Een korte wandeling in de omgeving rondom de brainstormlocatie kan ook al voor fijne nieuwe energie zorgen. 

Tip 5. Een creatieve brainstormlocatie

De brainstormlocatie is bepalend voor het resultaat; echt waar. En dan doelen we natuurlijk niet alleen op de aanwezigheid van hapjes en drankjes. Ook de creativiteit en de rust van de omgeving waarin jullie als groep aan de slag gaan met een creatieve brainstorm, is doorslaggevend voor het succes. 

Creatieve brainstormlocatie in alle rust

Wat dacht je bijvoorbeeld van de bereikbaarheid van de locatie? Wanneer het gros van de groep eerst een uur in de file heeft gestaan, zit de sfeer er nog niet echt in. Maar ook het interieur van de vergaderzaal is van belang. Kun je dit bijvoorbeeld flexibel indelen? Zijn er voldoende zitplaatsen waar je comfortabel de gehele dag op kunt zitten? Is er veel daglicht en groen aanwezig voor een gezonde vibe? Allemaal zeer belangrijke factoren voor een succesvolle brainstormsessie.

Dé brainstormlocatie in Utrecht

Zo, dat waren onze 5 brainstormsessie tips. Op zoek naar een plek waar alles samenkomt? Bij Bar Beton kun je rekenen op een mooie, stille brainstormlocatie met veel privacy. Ruimtes met voldoende plek om creatief te brainstormen. Benieuwd naar onze zalen?

Bekijk de zalen van Bar Beton