Blog

Blogs

Creatief vergaderen doe je zo

Heb jij ook helemaal genoeg van saaie vergaderingen? Denk jij tijdens een meeting ook wel eens: zonde van mijn tijd?! Dan is het nu tijd voor andere manieren om te vergaderen. Lees hier verder over creatieve manieren van vergaderen. Het vergroot niet alleen de betrokkenheid maar ook het plezier in vergaderen en last but no least: de effectiviteit.

Andere omgeving

Een stimulerende omgeving bevordert de creativiteit. Overweeg daarom eens de vergaderlocatie aan te passen. Vergader je normaal gesproken in een ruimte binnen het bedrijf zelf? Huur eens  een vergaderlocatie in een ander deel van het land. Of een locatie bij het bos, zodat de vergadering gecombineerd kan worden met een wandeling. Bekijk ook eens de vergaderlocaties van Bar Beton. Bar Beton beschikt over inspirerende locaties. 

Als het niet mogelijk is om op een locatie buiten je bedrijf te vergaderen, probeer dan een andere locatie binnen je bedrijf te vinden. Alleen al een andere ruimte zorgt ervoor dat je uit je normale routine wordt gehaald en dat zorgt er voor dat je creatiever gaat nadenken.


Vergaderruimte aanpassen

Heb je de voorkeur voor een vergaderlocatie binnen het bedrijf zelf? Probeer dan zo creatief mogelijk na te denken over verschillende manier van vergaderen. Vergader je altijd aan tafels met stoelen in een vaste opstelling? Verwijder de tafels en zet de stoelen in een kring. Je zult zien dat een heel andere dynamiek geeft. Je zou zelfs nog tijdens de vergadering van stoel kunnen wisselen. Je zult zien dat het doorbreken van de routine heel veel op kan leveren.
Of overleg staand. Bijkomend voordeel van staand vergaderen is dat deze overleggen vaak korter duren. Bij een staand overleg worden besluiten vaak sneller genomen. Kijk eens wat deze veranderingen doen met jezelf en met anderen en of het de moeite waard is om het toe te passen.

Brainstormen

Een heel andere manier van vergaderen is brainstormen. Organiseer eens een brainstormsessie en laat de medewerkers creatief meedenken. Laat medewerkers zoveel mogelijk ideeën en suggesties aandragen. Op deze manier vergroot je de betrokkenheid. Je kan de aangedragen ideeën en suggesties groeperen en doorspreken. Praat met elkaar over wat de beste oplossing is en wellicht zijn er ideeën die nog verder onderzocht kunnen worden. Naast dat een brainstormsessie vaak hele goede ideeën oplevert, vergroot het de betrokkenheid omdat er van iedere deelnemer een actieve houding wordt gevraagd.

Interactief

Er zijn veel manieren om een vergadering interactief te maken. Interactie vergroot betrokkenheid. Je kan bijvoorbeeld de rollen verdelen. Geef deelnemers een bepaalde rol tijdens de vergadering. Op deze manier laat je medewerkers op een heel andere manier nadenken over een bepaald probleem. 
Vaak zijn er tijdens een vergadering maar een paar mensen aan het woord. Om dit te vermijden kan je alle deelnemers aan de vergadering vragen om antwoorden op moeilijke vragen of discussiepunten op een post-it te schrijven. Op deze manier zal iedereen zich vrij voelen om een bijdrage te leveren.

Kom creatief vergaderen bij Bar beton


Wees creatief in het bedenken van manieren om vergaderen leuk en nuttig te maken. Tips nodig? Lees dan eens verder bij 5 manieren om vergaderen leuk en nuttig te maken.